понедељак, 19. новембар 2018.

Dvotaktni motor




„Postoje različite vrste ljubavi na ovom svetu, ali nikad se ne pojavljuje ista ljubav dva puta.“ 

Pre nekog vremena podelima sam na jednoj od društvenih mreža tekst koji govori o ženama neobične lepote i izražene inteligencije, koje su nežne i mirne ili preke i strasne, koje su bile i ostale večna inspiracija za pisce i pesnike. Na moje iznenađene isti su više "lajkovali" muškarci nego žene.

I upravo je to bio razlog za mnogobrojne razgovore sa prijateljima, poznanicima, muškim članovima familije, a malo je falilo da anketiram i "propitam" po ulici.

Zaključak I: gotovo svi su isto rekli - oni "pale" kasnije. Imaju više vazduha u ventilima za razliku od žena, zbog kojeg svesni ljubavi postaju uglavnom tek kada su propustili šestu priliku kod određene žene. 

Zaključak II: svi imaju jednu koju vole i koju čekaju, a koju su nekada "imali".


Muškarci i žene kreću različitim brzinama, ali i različito doživljavaju određene odnose. Muškarci mnogo jasnije prave razliku između ljubavnog odnosa i ljubavne veze. I više su okrenuti vezi, za razliku od žena koje lakše dođu do odnosa.

Ljubavna veza je ona vrsta muško-ženske interakcije koja se bazira na osvajanju, podrazumevanju, iluziji sigurnosti, zavisnosti, strogom naglasku na nama, predrasudama, potiskivanju svojih potreba i neizbežnom razočaranju.

Ljubavni odnos, nasuprot tome, traži živost, iskrenost, otvorenost, prihvatanje nesigurnosti kao sastavnog dela življenja, poštovanje, slušanje, gledanje, otvorenost za poteškoće te poverenje da je upravo zajedništvo snaga koja oboma može pomoći da rastu.


Muškarci imaju "standard mesec do tri". To je ono vreme u kojem pokažu ženama najbolje od sebe: pridržavaju kaput, otvaraju vrata, maze, ljube, nežni su i divni, seksom dokazuju koliko su neophodni... Ali taj period prođe, žene posle istog žele više i tu nastaje problem.

Kako kažu moji sagovornici, tada se prepadnu, jer šta dalje. Treba dati i emociju koju duboko u sebi kriju. Možda bi i pokušali da je otkriju, ali im je po prirodi lakše da ne govore o njima, jer zašto pričati kada je mnogo jednostavnije zavući se u lokale sa glasnom muzikom i mrakom, nego sedeti u osvetljenom restoranu na romantičnoj večeri.

Ne snalaze se, kažu. A žene bi, opet, da znaju na čemu su, jer ne bi one gubile vreme sa muškarcem koji se boji emocija i koji živi sakrivajući se od strahova.

Moji sagovornici tvrde i da im je trebalo najmanje pola godine da shvate šta im nedostaje, uprkos izlascima, novim ženama, raznim avanturama i ludom seksu. Nedostajalo je ono što je ONA odnela sa sobom - NJU.

I opet sam bila šokirana - muškarci koji su iskreno, pomalo poplašeno i sa krivicom govorili o neučinjenom, o strahovima i neimanju određenih organa, pa su se dokazivali kod onih koje im nisu ostavile trag na srcu. 

Muškarci su kukavice, kažu oni. Na ženama je da im strahove tetoši, pažljivo prilazi, ne pokazujući da im treba išta, i to kažu. Muškarci se vole dokazivati - u seksu, šarmiranju, lažnoj zainteresovanosti... Taj period bi trebalo da prođe, ali kako isti tvrde, malo njih je evoluiralo.

No, ipak ima i drugih primera, ne treba generalizovati, ali kada sam sagledala listu i uporedila sa rečenim, ima mnogo sličnosti. Ta valjda smo svi satkani od emocija, razlikujemo se po načinu iskazivanja istih. Nekome to ide lakše i nema potrebu iste da brani životom, a ima i onih koji će sve uraditi da do istih ne dođete.

"Iskrena ljubav se događa živima"

Za kraj jedan divan, divan tekst muškom rukom napisan o tome kada muškarac zna da je našao NJU:

Stvar s pronalaženjem žene koju više nikada nećete izgubiti je da ona retko dolazi upakovana onako kako se nadate da će ljubav doći. Ona je sva naopaka. Može biti zamršena ili povremeno izluđujuća, ipak njena zamršenost i intrigantnost je ono što se pokazuje najvećim izazovom za vaše skrivene potrebe. Drukčija je kada je s vama – i vi to znate. Ona ne pokazuje sve svoje karte bilo kome. Kada se otvori i pokaže vam šta drži u rukama, to je uglavnom zapanjujuće i inspirišuće. Sačuvala je najbolje delove sebe za vas. Ona stvara drukčiji svet unutar svoje mašte, onaj koji ne može svako razumeti, ali s vama je otvorila vrata koja su ostala zatvorena.

Muškarac neće napustiti ženu za koju zna da je nikad neće moći zameniti. Svakom od nas je potrebno nešto drugo od partnera. Ljubav nije jedan kalup koji pristaje svima. Postoji milon različitih jezika i ukusa, boja i veličina i svi oni čekaju i kapaju u svojoj udobnoj stvarnosti. Ono što je zadivljujuće za jednu osobu druga osoba može prevideti, ono što je jednome previše drugome može biti taman. Stoga je ova žena, koja je nezaboravna, drukčija za svakog muškarca kojeg je očarala svojom stvarnošću.

Velike ljubavne priče nisu velike zbog toga koliko lako su se stvari događale u njima, već zbog poteškoća koje su njeni akteri prebrodili kako bi ljubav funkcionisala. Iskušenja i nevolje koje su pred nama ukoliko imamo sklonosti da idemo za onim što želimo i nagrada koja sledi, govore nam da bez obzira na sve, ta ljubav će uvek biti vredna toga.



Нема коментара:

Постави коментар