среда, 27. јануар 2021.

Pismo Stefanu Nemanji

 

               karikatura Dušana Petričića, KIBICFENSTER, iz izdanja NIN-a za 28. januar 2020.


Stefane, oprosti im, ne znaju, baš, šta rade! 

Toliko, da su te na žir nasadili, rekli bi oni što nisu patriJote.

Tebi su Stefane u ruke mač uvalili, nije baš da nisi voleo da sečeš jezike i spaLJIvaš neistomišljenike, ali ajd mogli su to malo da revidiraju, ide im ta rabota od ruke. Šampioni su u izradi pačvorka od istorijskih činjenica. 

Ali, Stefane, proglasiše te Mnogo velikim, jer Velikog, nekog, Miloša već imamo, pa da se razlikuješ. Evo i  Milorada Dodika su doveli da prozbori koju na otkrivanju spomenika, tebi, tebi. To ti je onaj što se onomad za demokratu izdavao, i jedino u čemu je dosledan ostao, jeste baš u tom glagolu: IZDAVANJU/ IZDAJI, kako stanova po Novom Sadu i Srbiji, tako i političkih uverenja.

Jeste Stefane, tu ti sliči kao i gotova sva garnitura sadašnje vlasti, a i oni koji je podržavaju od mesnih zajednica do najviših institucija vlasti. Reče neko da si Srbiju ujedinio i Velikom je napravio. E da ti kažem, imaš naslednika, taj se trona domogao i ne planira da siđe ni sa funkcije, a ni s k...., mislim kanabeta. Taj ti je najpre hteo Srbiju veću od tvoje da pravi, da zaiti i malo mora i Alpa. Hteo je on nekada i zarđalim kašikama oči da vadi i da za jednog Srbina 100 muslimana pobije. Vidiš li Mnogo veliki Stefane koliko ti se divi? Što bi se reklo imao je sjajnog učitelja. E, da je u tvoje vreme živeo, mislim da bi ti krunu ukrao, ali bukvalno. 

Da podsetimo one koji su zaboravili tvoj rad: Crkveno-državni sabor protiv bogumila je oko 1176. godine sazvao veliki župan Stefan Nemanja kod stare Petrove crkve u Rasu. Na saboru je bogumilstvo osuđeno kao jeres čije je pominjanje zabranjeno, njihovom poglavaru je "urezan jezik u grlu njegovu", verske starešine su spaljene na lomači, dok su mnogi vernici kažnjeni raznim telesnim kaznama i prognani iz zemlje, a sva njihova imovina je oduzeta. A, bogumili u srednjovekovnoj Srbiji su bili slovenski hrišćani koje nisu priznavali vlast vizantijske niti rimske crkve.

Zaljubljenik u tvoj lik i delo reče večeras da smo od tebe pa do danas državotvorni narod. Tim mačem (što ti uguraše) pravio si i gradio, kaže isti, zatim čuvao Srbiju. I on sa verom u svevišnjeg, a pod plaštom hrišćanstva, radi sličan posao, jedino što ne razumem kakva se to država mačem pravim, kakvo društvo u njoj biva, od koga je tvoj naslednik brani i koga on to brani? Ko ovo društvo izjeda više nego ono samo sebe, a kako se, Stefane, od te bolesti brani, mačem?!

Vidiš li Stefane koliko ti je sličan? Ponosan li si Mnogo veliki župane? Ili se malo stidiš što predsedava državom koja se kune i u antifašističku tekovinu?

Jasno je meni župane, da kopanje očiju, odsecanje jezika i proterivanje spada u fašizam, ali vole on/oni braću Ruse. Pa razumi to balansiranje između četnika i partizana, šovinista i evropejaca, mora se, "teška vremena, prijatelju moj. Đavo ih odnio. Teška vremena prijatelju moj. Nisam prebolio". (predsedniku Srbije neko uz gusle ovo da zapeva kao uspavanku uz preradu na ekavicu).

Znaš, trudili se ovi što prebegoše iz SRS u SNS da pomire istok i zapad, da se rašire malo po Bosni, ali teška je to partija, jer ako hoće tuđe da otmu, ne bi se smeli buniti što i njima hoće svetu, Tvoju brate, zemlju.

Te davne, 2014. pripremili su sve: skeč, recitaciju i reklamu. 

Na desetodnevnoj proslavi 70. godišnjice oslobođenja Beograda glavni gost bio je ruski predsednik Vladimir Putin, a zbog čijih obaveza je u savremenu istoriju upisan novi datum, te je tako Dan oslobođenja nije bio 20. već 16. oktobra. Inače, to je bila prva parada vojna posle gotovo 30 godina. 

Mnogo su jaki! 

Menjaju, prilagođavaju, brišu, dopisuju kako im volja. Naravno bez mnogo pameti i znanja. To su uspešno proterali ili naterali u redove ispred ambasada, pa sada imaš preko milion onih, u Državi od oko 7 miliona ljudi, koji su u "nesretnim" državama sveta ili čekaju da im se odobre vize pa paljba odavde. I tu su ti do ramena. A da se ne bi naljutio, jer te razvaljuju u poslu, podigoše ti monumentalni spomenik visok 23,5 metra (i još pet metara ispod zemlje) i težak 80 tona, inače rad ruskog vajara Aleksandra Rukavišnjikova. Procenjuje se da si vredan tako metalni oko 12 miliona evra, mada da ti kažem, to je možda i čista laž, jer su na cenu rada stavili pečat "strogo poverljivo". Neprocenjiv si, ali saznaćemo nekad koliko su koštale ruke ruskog umetnika. Da, da, nemamo mi naših vajara. A nemamo, jer ovde ljudi ne daju lako procenat, posebno ako treba keš neki da se opere. 

Ima tu još jedna čaršijska priča, trebao si krst nekakav u ruci da držiš, ali uguraše ti mač. Kažu bezdušnici da je to zbog verskih ubeđenja ekipice iz Emirata, koja je, navodno učestvovala novcem u "tvojoj izgradnji". Ne znam koliko je to tačno, ali da Arapi nisu baš hrišćani, nisu. Da li vole krst ili ne to nam nije tema.

Nego, Stefane, ne zameri što ti ne pišem i drugi deo imena. Ne ide mi ta promena po padežima, pa mi je lakše ovako. I tu je savremena Srbija tvojoj slična. Prema poslednjim dostupnim informacijama, u Srbiji oko 14 odsto stanovništva, preciznije 850.000 odraslih ljudi, nema završenu osnovnu školu, iako je ona po zakonu obavezna. Istovremeno, diplomu stečenog srednjeg obrazovanja u našoj zemlji nema svaka peta osoba, piše Blic.

Ma mnogo su jaki! 

Među neobrazovanim i nepismenim stanovništvom prednjače žene, a došli smo do vraćanja ka onim tradicionalnim i patrijarhalnim vrednostima, ali u negativnom smislu, pogotovo u ruralnim sredinama, jer je manji obuhvat ženske dece osnovnim obrazovanjem. 

On da brani, ona da rađa! 

Ali i da se razume u 5G, viruse, astronomiju, gastronomiju, obavezno u geopolitiku i motiku. Ali zubara ne mora da posećuje, jer i onako hleba nema da jede.

Nema tačnih podataka o broju siromašnih u Srbiji, a nije ni da si ti evidenciju vodio, ali se procenju da oko osam odsto stanovništa ne može da se prehrani. Još nas je 2020. "kuga" pogodila, a ti tu materiju znaš, pa da ne pišem previše. Sve u svemu, gladan i nepismen je narod, ono iole učenih je preko noći od ustanika došlo do poslušnika, a promil do tri, oprostiće mi častan živalj na podatku, ako i ukaže na nešto, vikne, traži... ukinu mu radno mesto, uhapse, nalepe etikete, nadignu internet rulju da mu ime izblati....

Radi vlast kao da je Srednji vek. 

Da ne propustim puteve, ali ne svile i kadife, već ove savremene, od postojanijih materijala, mada više liče na tvoje, na kaldrmu. Ravnili su brdo! Šta Marko ore drumova, ovi su brdo sravnili. To ti je uslovilo formiranje Ravnozemljaša. Pominju se tu i neki putevi narkotika i oružja, ali ne sablji. Ovo je nešto savremenije: marihuana, automatske puške i slično. Ne znam ko je tu na dobitku i ko je kupac, jer se svako malo neko iz tih malverzacija "pere" kako "ima veze sa mnom, nema veze sa mnom" (citat sadašnje premijerke evropski prihvaćenoj: žena i još LGBT pripadnik).

Ti si onomad u bogomolje ulagao, e i danas je tako. Prema rečima predsednika Srbije, avgust 2020, u poslednje tri godine Srbija je za izgradnju Hrama Svetog Save izdvojila 43 miliona evra. A odlukom Vlade Srbije iz jula, u jeku pandemije korona virusa, iz budžetskih rezervi opredelilo se 200 miliona dinara (više od 1,7 miliona evra) za završetak radova na obnovi i uređenju iste bogomolje. Prethodno je Vlada 1. jula donirala milijardu dinara (8,5 miliona evra) SPC-u za iste namene.

Zvona i praporci! Ma kakve knjige! Dositej Obradović bi "bukvicu" mogao "očitati", jer  "Život i priključenije" nije u modi, više je to preživljavanje bez doživljaja.

Nije sada moderno sebi graditi mauzolej, to je u tvoje vreme Stefane, bilo OK. No, učinio si pravu stvar, sa onim Hilandarom. Predsednik je, kao pravi vernik, Božić, jelte kažu najsvetiji praznik, proveo baš tamo. Iako je to praznik da se u porodici praznuje, ali šta znam ja ateista, ovaj bejaše međ monasima. E sad, da li hoće da se tamo ustoliči ili kao i ti zamonaši, kada ne bude imao gde, ostaje da vidimo.

Zaslužio si župane spomenik, jesi, ali ne ovoliki i ne kao veverivca da stojiš na žiru sa mačem i predstavljaš Srbe kao tiranine, ima nas koji to nismo i nemamo pretenzija na tuđu sobu, a kamoli zemlju. Ima nas koji koristimo oba pisma, poštujemo ljude i verujemo u dobro u čoveku. Ne želimo svi da se govnjivom rabotom, politikom, bavimo. Ima nas koji želimo decu da prehranimo, obujemo i sveta im pokažemo. Ali, evo Stefane, zbog tebe mnogi bajatog hleba dan četvrti jedu. I nema veze s tobom, ali ima veze s tobom!

I za mene Mnogo mnogo veći od tebe je Dositej Obradović, te ću njegovim rečima završiti:

 „Mudar čovek se stidi mešati u ono u čemu nije vešt, a ludom se čini da je sramota ako svuda svoj nos ne uvuče.“





Нема коментара:

Постави коментар