недеља, 29. август 2021.

Himnom protiv virusa i do nacionalnog imuniteta

"Bože pravde, ti što spase
od propasti dosad nas,
čuj i odsad naše glase
i od sad nam budi spas.

Moćnom rukom vodi, brani
budućnosti srpske brod,
Bože spasi, Bože hrani,
srpske zemlje, srpski rod!.."

Oriće se 1. septembra iz "zvučnika" u oko 1.800 obrazovnih institucija u Republici Srbiji, reče ministar prosvete (i ne ispade glup)! Još jedna "nova normalnost". Nakon godinu ipo dana učenici ovu školsku godinu, bar bi trebalo, počinju na tradicionalni način: idu svaki dan u školu i očekuju ih časovi od 45 minuta. 

I to je tako divno!

Svečani trenutak svakako treba obeležiti na najspektakularniji način: intoniranjem himne! Kako drugačije u zemlji bezubih i kvazi intelektualaca?! Osećam se, kao roditelj đaka, gotovo jednako ponosno, kao mater osvajača olimpijskog zlata... Ma ne, sprdam se... Jer se i država sprda sa nama, pa da se uključim u igricu.

Pre nego li se vratim "na" himnu, koja mi je posebno bolna tema, da pomenem da Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije  najavljuje PROTEST koji će se održati 31. avgusta, dva dana pre muzičkog spektakla, ispred republičkog parlamenta, kako bi ukazali, po ko zna koji put, šta sve smrdi u obrazovnom sistemu ove države. 

Znači, nastavno osoblje, koje je, između ostalog, loše plaćeno, treba 1. septembra da pojača ili utiče na stvaranje nacionalnog ponosa kod učenika. Treba da objasni deci da se tokom intoniranja svečane pesme stoji i ne čačka nos, već sa suzicom u oku i ljubavlju u srcu ćuti i voli država, koju, realno, ne interesuju ni đaci ni nastavnici.

I opet pre himne, da se podsetimo kakvi su uslovi u školama u kojima treba da zagrmi jedan od simbola države. Pa, loši! Samo u beogradskoj opštini oko 20 odsto škola nema salu za fizičko, toalete po Srbiji gotovo da nema svaka treća škola, ne računam poljski wc i čučavce... toplu vodu, sapun i toalet papir gotovo nema nijedna... Ali, će se himna intonirati!

Pitanje je kako? Ima li para u budžetu da se uloži u opremenu - razglase i to u onim objektima u kojima nema normalnog grejanja, već se na furune deca "zagrevaju"? Ili će nastavnici himnu puštati preko svojih mobilnih telefona sa youtuba? Možda će neki nastavnik morati i da zapeva, jer manje novca to rešenje iska. A, sigurna sam da među tim kadrom ima i poslušnika, te neće resornog ministra razočarati.

Početak školske godine bi trebalo da nas vrati u vreme pre pandemije... Uh, gotovo sam sad ja zasuzila, ali ne, opet se sprdam. Jer se vlast odlično zabavlja...

(izvor: www.euronews.rs - u vlasništvu države je, te im je verovati što se brojki tiče)

Brojke kažu: mnogo je nevakcinisanih u obrazovanju. I oni takvi treba da nam decu podučavaju?! Država, od koje isti traže novac, bolje uslove za rad, razrede sa manje učenika..., NE VERUJU i NE SLUŠAJU sistem kojeg su deo.

Pa šta u ovome nije kako treba? PA SVE! Prema ovoj ilustraciji može se zaključiti da što je veći stepen obrazovanja to je i veći procenat vakcinisanih. Znači, oni sa 4. razreda srednje stručne spreme, kojih je gotovo najviše u predškolskim ustanovama, su "pametniji" od visoko obrazovanih, kojih je najviše na fakultetima. Iliti, jedna negovateljica "bolje zna" od doktora nauka!

U takvom polupanom sistemu, država natura još i himnu! Bolje da je umesto nje uvela obavezno vakcinisanje prosvetnih radnika i svih zaposlenih u obrazovnim institucijama. E to bi bio nacionalni ponos! Ovako sve izgleda kao loš vic...

Jer, ako jednog vaspitača boli patka da posluša lekare/epidemiologe i usvoji zvaničan stav države, zašto bi mu ista ta država obezbedila bolje uslove za rad?

Neću sada, opet, o debilnosti onih koji se negiraju postojanje "najsmešnijeg" virusa, neću ni o tome što deca - inkubatori predstavljaju pretnju onim kategorijama koje ne mogu da se zaštite vakcinama, neću ni o tome što će isti taj kadar nevakcinisan pomoći da se "zavera farmaceutske mafije" raširi velikom brzinom da će učenici, već koliko u oktobru, preći na on -line nastavu...

A sad himna...

Prvog dana nove školske godine ponosni da budu Srbi i to oni koji veruju u boga. Svi drugi da ustanu u čast ovim prvima, jer himna ipak nije za sve. Nije ona za pripadnike nacionalnih zajednica, ateiste, građane... Himna je za one koji se deklarišu po nacionalnoj osnovi i vernici su. Ovo je država apsurda i to znamo, a ovo sa pesmicom je još jedna pokazna vežba višedecencijskog zamlaćivanja širokih narodnih masa.

Himna zapravo pokazuje stvarni stav vlasti: zajebi ti stav struke i učenih, mani ti šta pričaju oni koji su minimun 15 godina utrošili na škole i nauku, taj bog Srbe spašava, isti gari ih je održao, Srbe mislim...

Ne znam samo da li im je neko, državi i narodu tom verujućem, kazao da, samo u nemačku ambasadu, ovih dana po vizu treba da ode  520.000 osoba! Zato će moje dete Zubić Vili da se pokloni, jer je realno od nje više avanzovala 😉

Uz one jarbole, brata Žiromlata, konjanika u Novom Sadu i još tucetom budalastih rešenja, a u cilju jačanja nacionalnog identiteta, došli smo do nacionalnog srama.

Bože pravde, ti što spase
od propasti dosad nas,
čuj i odsad naše glase
i od sad nam budi spas.
 
Moćnom rukom vodi, brani
budućnosti srpske brod,
Bože spasi Bože hrani,
srpske zemlje, srpski rod!
https://lyricstranslate.com
Bože pravde, ti što spase
od propasti dosad nas,
čuj i odsad naše glase
i od sad nam budi spas.
 
Moćnom rukom vodi, brani
budućnosti srpske brod,
Bože spasi Bože hrani,
srpske zemlje, srpski rod!
https://lyricstranslate.com
Bože pravde, ti što spase
od propasti dosad nas,
čuj i odsad naše glase
i od sad nam budi spas.
 
Moćnom rukom vodi, brani
budućnosti srpske brod,
Bože spasi Bože hrani,
srpske zemlje, srpski rod!
https://lyricstranslate.com

Нема коментара:

Постави коментар