понедељак, 2. август 2021.

Vera za večeru, a večera otrovana!

"Crkvo naša zašto ćutiš, dok zveri kolju tvoje stado?"

Pročitah ovo danas i nisam razumela poruku/ideju/šta traže za reakciju. Čitala sam bar pet puta, a evo i prepisah i dalje mi nije jasno...

Pismena sam i čitam oba pisma, a i ovo Miroslavljevo da se razumemo, ali ne shvatam zašto i kome. Koji to vernici od koje crkve traže odgovor, ko je tu zver, a ko u stado spada... Nekako mi se najviše nameće ona narodna "pogrešna je crkva u kojoj se moliš".

Ali redom, nekim. 

Podnose tužbe sami protiv sebe, 1.200 radnika ostaće na birou, protesti zbog suđenja, javni tužilac se pojavila, narod besan i izlazi u grupama blokirajući delove saobraćajnica, nasilje i bes se osete, 20.000 dinara za penzionere i 20 evra za društvo u ćošku... 

Kupuju se penzioneri i mažu oči onima što rade za trećinu prosečne plate, teraju ljude na vaninstitucionalne borbe, tražeći nemire kako bi imali opravdanje da izvedu policiju na građane, kao onomad tenkove, koji su u Beogradu brinuli o higijeni, te su su demostrante hladnom vodom tuširali...

Šizofrena slika Srbije. Države u kojoj se najlepše i najlakše proda savest. Država, sekularna po uređenju, svetovna po vokaciji. Građani po Ustavu, stado u realnosti i to ovce.

Shvatam ja potrebu i želju da se brani od zlog i naopakog. No ne razumem, što se druga mafijaška organizacija pita zašto ćuti. Pa, kada je išta i rekla, sem kada je trebalo metu na čelu nekoj grupi ljudi staviti, kada su se iskale pare iz državne kase, kada se pravdalo sisanje kašike u sred pandemije...

Nisam videla da su ljudi, nezadovoljni čobanom, transparent razvili i pitali ga što se troje skupih automobila, bar, ne reši ili odrekne tri metra visine neke bogomolje, zarad gladnih i bolesnih, nisam videla ni da je stado tražilo da se crkva odrekne para zarad opremanja bolnice, a bili su korisnici zdravstvenih usluga neki njeni radnici. A, da mi im plaćamo zdravstveno! Zašto stado ne traži da popovi sami plaćaju svoje osiguranje, svakako je crkva profitabilna organizacija, koja je u poslednjih 30 godina i zaradila više od bilo kojeg tajkuna ovdašnjeg i sveprozivanih mafijaša... A zašto će sveštenicima lekar,uopšte, nemaju li šefa da ih čuva i leči, nego arče i onako jadno zdravstvo?

Sve se ovde na iskrenoj laži zasniva! 

Dok bager pred tvoju kuću ne dođe, dobro je, jer nije tebi pod prozorom. I sreća postoji u ovoj državi još onih, koji iz Subotice odu u Babušnicu da pruže podršku, nisu svi ratnici na društvenim mrežama. Ima i onih kojih nisu licemeri, nema mnogo, ali ih ima. E o njima neću! O ovima drugima ću, što pitaju sada, a juče su turali popu 100 evra da bi im dete krstio i to nije bio problem, iako bi sveti čin trebalo da je besplatan.

Svojevremeno mi drugarica šnajderka rekla kako ne postiže da sašije venčanice sa dodatkom, kolika je potražnja. Dodatkom?! Objasni ona meni da se radi o nekom umetku za trudne mlade, kako im stomak ne bi pritiskao materijal venčane haljine.

Lepo je što se deca rađaju, što se porodice stvaraju... A može li da se isto ne zasniva na licemerju? A ne, ne može. E, zato postoji cenovnik u crkvi i zato plaćate svete obrede. No, ne znam da li su vam rekli da se ovozemaljskim ne može carstvo nebesko kupiti niti karta u raju. 

Mlada sva u belom i trudna. Sva bremena rumenih obraza, zdrava i jedra, nevina, takoreći, u beloj raskošnoj venčanici sa sve gore pomenutim dodatkom i krunom na glavi prati sveštenika oko astala i zaklinje se na pošten život, iskrenost i čestitost.

Pa sto mu gromova ljutih oblaka! 

Sve je na toj slici fotomontaža. A on, ponosni otac čeda pod rebrima izabranice, vadi pare i u koverti daje svešteniku - čuvaru moralnog koda i savesti. Vremena se menjaju, tehnologija napreduje, pa možda se i Biblija promenila, osavremenila da bi bliža pastvi bila, ovaj stadu. ALI nije!

Ne može te se jebati sa udatim/oženjenim, krasti, podmićivati, glavu okretati od komšije sirotog, poganim jezikom palacati... pa se u crkvi iza vela sakrivati i veru prizivati.

Ili možete! E, zato postoji crkva da slični vama vaše grehe operu i poruče vam da ste sa 10 očenaša i svežnjom strane valute sigurno bolji od onog paora koji vas hrani, a sam jedva preživljava. Ne pitajte crkvu zašto ćuti, jer to je kao da sebe pitate zašto ste vezu u policiji tražili kada ste ličnu kartu izrađivali.

Ćutite, poštenije je. Ne pitajte lopove zašto kradu kada ste i vi nekome radno mesto ukrali onog momenta kada ste isto platili. Pre nego što išta kažete pogledajte se u ogledalo, prebrojte koliko puta ste dali pare da bi vam se nešto "rešilo". Koliko ste puta savest prali sitnim apoenima, večerama i poklonima? 

Tražite da vam se, kao vernicima, da više nego što se inkasira na račun crkve. Vi treba da ste bitni, a ne ekipa u crnim odorama, vera bi trebalo da važnija od večere i broja poseta lokalnog sveštenika za svečare.

A ako ste se i iskreno pokajali, pa više nećete preko tuđe grbače, BRAVO! Ali i zapamtite to pokajanje, znam teško je, ali se potrudite, možete vi to!

"Čim negde primetiš smernost i pronicljivost, znaj da će se tu roditi licemerstvo" 

- kineska poslovica, (ako ne laže izvor).

Нема коментара:

Постави коментар